vallhundsringen.se

aktuellt

KM

klubbmästerskap i strålande sol

Vi hade en fantastisk dag på Kolborydsgård i Lerum, gänget som jobbade med klubbmästerskapet bjöd på en dag full av folk, fina får och gott umgänge. Vi tävlade i tre olika klasser, från lägsta Rookieklass via Bräkklass till Visselklass. Valfria moment där man kunde välja mellan malteserkors, ränna, singling, delning och fålla. Klubbens ekipage visade på en enorm kapacitet med väldigt duktiga både förare och hundar där även småttingarna gjorde mycket bra ifrån sig! Vinnare för dagen blev: Kent Rydin och Tex i Rookieklassen, Annika Hansson och Tesla i Bräkklassen samt Marie Schedin med Gun i Visselklassen. Stort tack till vår domare Anja och till djurägarna som gjorde det möjligt att genomföra dagen!

foto: Annika Hansson, Linda Berglund och Frida Blomgren

nöthelg på kullingsjö

Klubbens nöttävlingar på Kullingsjö Lantbruk 24-25/9 blev otroligt uppskattade och trevliga. Kvigorna betedde sig fint och respekterade hundarna även om de försökte testa någon gång ibland. Alla inblandade både tävlande och funktionärer bidrog till att allt flöt på så bra. Vädret var också med oss och gjorde dagen ännu bättre. Vallhundsringen riktar ett stort tack till de klubbmedlemmar som gjorde ett gediget arbete innan, under och efter tävlingen. Vår nötsektion är inte så stor så tack också till er i Skaraborgs AV och Bohuslän Dals VK för hjälpen med invallning, banbygge och utställning, det var verkligen ett fint och ovärderligt samarbete!

Stort grattis! NN2: Carin Thörnell Möller med Star, Jennie Lindhagen med Kalla och Gunnar Forslund med Mimmi och NN1: Anna Hägg med Signe 40/123, tvåan Elenore Blomquist med Nell 44/115 och trean Carin Thörnell Möller med Altea 37/112!






tävlingskursen är igång!

Ann Blomkvist drillar deltagarna i linjer, poängavdrag och planering. För de som vill lära sig mer om hur man tar sig runt en tävlingsbana på bästa sätt är den rutinerade Blomkvist en svårslagen instruktör. Många tips och läxor delas ut till hugade deltagare under strålande höstkvällar.

träning vid havet

Diana Nordlander bjöd på en härlig dag vid Sävelycke med en stor flock fina texeldamer. Vi var ett gäng med hundar på alla nivåer som kunde träna på det mesta i den nivån som passade bäst. För de mer rutinerade blev det långa och kluriga hämt för andra närarbete i hanteringen och utställning. Tusen tack för mycket fin service med utställning och tack till det trevliga träningsgänget för glatt umgänge! Hoppas att vi ses snart igen!

lär känna våra medlemmar

Vi kommer att presentera några av våra tävlande medlemmar här under året, läs hur de tänker kring tävlande och träning!
Tävlande Vallhundsringare

Katia Maines medlem i Vallhundsringen sedan 2002, bor i Öjesjö utanför Göteborg.

Har för många (fem) hundar, Duke - drygt 14 år, Hel - 8,5 år, Geb - 7,5 år, Mini - 2,5 år och Kraxa - 8 månader.
Började med hundar och agility 1992, höll på ett par år och var med på bl.a SM. Runt 1998-99 startade hon med lydnadsträning och höll på med det i flera år, startade SM i lydnad. Efter det tränade hon bruks och spår fram till ungefär 2000 då hon började valla och blev fast. Katia har startat i VM, EM, NM, SM och Agria cup.

Mest minnesvärda tävlingen? För mig är det oftast inte kopplat till vilken placering jag hamnar på även om EM, med Duke, där vi kom femma var väldigt roligt. Europa Mästerskapet 2016 i Italien var en otroligt rolig resa, extremt hett och förhållanden jag aldrig varit med om. Vi hade så kul med hela laget tillsammans och miljön var så häftig.
Varför tävlar du? Jag är i grund och botten en tävlingsmänniska, skulle kunna tävla i allt. Det får min familj uppleva allt som oftast i diverse spel och lekar. Men det är roligast att träna, när man är ett gäng som tränar tillsammans och ger varandra feedback och pepp. Tävlingen är det som visar på vad träningen har lett fram till.
Det viktigaste du lärt dig? Träning ger färdighet. Ju mer du tränar desto bättre blir du. Det är väldigt få människor som har tur, man kan inte fuska sig fram till resultat. Se på hur andra gör och hämta inspiration.
Blir du nervös? Absolut blir jag lite nervös, det känns annorlunda att tävla än att träna. Tror att lite nervositet gör att jag blir mer skärpt. Men jag blir aldrig så nervös att jag spyr eller har mig. Jag kan säkert upplevas som rätt tramsig innan tävling och det är först vid stolpen som jag blir fokuserad. Det är inte världens undergång om det går dåligt på en tävling, upplever mer att jag blir taggad att träna på det som inte gick bra.
Vad skulle du vilja ändra på med dagens tävlingar? Jag tycker att vi idag begränsas av alla regler kring tävlingarna, önskar att det skulle bli enklare att arrangera tävlingar. Ett öppnare klimat runt tävlingsarrangemang skulle göra det roligare och lättare att njuta av den sociala delen runtomkring.
Tips till nya tävlanden? Träna! Ju mer du tränar desto bättre blir du. Titta på de som är duktigare än du och sug åt dig. Hur gör de? Om du går kurs eller tränar med andra bry dig inte bara om dig och din hund utan studera hur alla andra ekipage gör. Även om du bara har en hund kan du därigenom lära dig hur man hanterar svårigheter med andra hundtyper än den du har.
Vad ser du framemot tävlingsmässigt just nu? Alltid nästa tävling. Behöver inte vara något särskilt, det är alltid trevligt och roligt att tävla.

nötvallning!

26:e juni var det dags för provapådagen på nöt hemma hos Jennie Lindhagen i Marbäck, Ulricehamn. Vi var några stycken som hade lyckan att få träna på jättefina kvigor som verkligen var schyssta mot alla hundar oavsett om de hade lite vana eller var helt gröna. Det funkade superbra trots värmen för hagen låg delvis i skugga och med sjön Åsunden precis nedanför, så hundarna kunde både bada och dricka efter träningspasset. Tack Jennie för att du ställde upp med djur och mark!

Text och foto: Christina Nielsen

Vallhundsringen firades

årets klubb!

Tårta och träning avnjöts på klubbdagen, så roligt att så många av er kom och umgicks idag! Många nya ansikten och en hel del lite äldre minglade runt och tränade på alla olika stationer. Vi fick lära oss vikten av att träna stabilitet hos hunden med hjälp av balansboll. Under insyn av veterinär och fysioterapeut visades olika övningar där bl.a ryggmuskelaturen kan stärkas för att skydda hunden mot skador. Närarbetesträning satte strålkastarljuset på lydnaden hos hunden, hur arbetar man med hund i och utanför hanteringsfållan på bästa sätt? Hur ser en bra flank ut och är vi verkligen tillräckligt noggranna när vi tränar? Även där fick många av oss ett uppvaknande. Drivning av djur, är vi uppmärksamma på djuren och avståndet mellan hund och får innan hastigheten blir för hög? Ett axplock av vad dagen bjöd på. Vi hoppas att vi ses snart igen!
Trekampen

Tre klubbar kämpade tappert

Vårsöndag den 24/4 var det dags för Trekampen att gå av stapeln, ett evenemang som har levt kvar genom många år. I år stod Sjuhäradsvallarna som värd och Bohuslän-Dals VK och Vallhundsringen var inbjudna att kämpa om prisbucklan och äran. Tanken är att det ska vara ett tillfälle för förare eller hundar som är lite nya på det här med vallning att under gemytliga former få köra lite praktiskt vallningsarbete och träffa andra medlemmar från andra klubbarna.

Banan var uppdelad i fem olika moment: hämt, slalom, fyrkant, ränna och fålla blandat med fösning/drivning. Tre domare, en från varje klubb, (Sanna Nilsson ställde upp för Vallhundsringen) gjorde sitt yttersta för att döma så rättvist som möjligt. Efter att alla lag hade avverkat banan en gång blev det paus med korvgrillning och hembakade korvbröd. Sedan var alla taggade att valla igen och gick en runda till och provade då oftast med ett nytt moment. Fåren var fantastiskt tålmodiga och var schyssta mot hundarna utan att man för den skull fick något gratis. Medan vi spänt väntade på resultaten så bjöds det på kaffe och bulle till alla deltagare. Vid dagens slut blev det prisutdelning och Bohuslän Dals tog hem bucklan med 589p! Stort grattis! Vallhundsringen kom på en andra plats med 518p och Sjuhärad landade på en tredjeplats med 352p!

Bra jobbat alla deltagare! Nästa år tar vi nya tag i jakten på den fina bucklan!

Ett stort tack till Sjuhäradsvallarna för en fantastisk härlig dag med skratt, gott humör, klurig bana och finfina får. / Christina Nielsen och Diana Nordlander

Årets första tävlingar

Påskhelgens tävlingar på väröbacka

Våren kom till backarna under påskhelgen då klubben anordnade två hela dagar med tävlingar hos Maria Winberg. Hon bjöd på pigga får med mycket drag i och ett stort lurigt fält som kändes ännu större när man stod vid pinnen. Massor av glada och trevliga tävlanden från landets alla hörn antog utmaningen med bravur! Tack till er alla för ni kom och deltog! Tack även till alla ni volontärer som fixade och hjälpte till att få dessa dagar att fungera! Tack till domare Ann Blomkvist som gjorde ett mastodont jobb med att döma båda klasserna i två hela dagar! Tack till DOGGY som sponsrade med priser!
Sist med inte minst: stort GRATTIS till er som hamnade på prispallen:

IK2 17/4 Stina Träff med Mink, Maria Winberg med Morse och Eva Eriksson med Bug
IK1 17/4 Eva Eriksson med Patch, Maria Winberg med Noor och Monica Larsson med Drift
IK2 18/4 Amanda Benterfalk Thelander med Joy, Karl Sandell med Suit och Maria Winberg med Morse
IK1 18/4 Eva Eriksson med Patch, Diana Nordlander med Ryan och Sofia Hernodh med Sam

Anja lehtiö kursen

Nu har årets första kurs i Vallhundsringens akademis regi genomförts. I full sol (om något kallt i skuggan) har fem medlemmar gått på kurs för Anja Lehtiö. Alla var mycket nöjda och lagom trötta efter dagen. Hoppas att alla fått med sig lite idéer om hur ni kan träna vidare.
Håll utkik på Vallhundsringens hemsidan efter mer aktiviteter i Akademins regi.
En helg i ullens tecken

Tovningskurs på kolboryd

Vallhundsringens Akademi anordnade den efterfrågade tvådagarskursen i tovning på Kolborydsgård i Lerum. Kursledaren Stina Risne och ett gäng förväntansfulla deltagare samlades för att omvandla ullen till praktiska föremål. Allt gjordes från grunden, från kardning och såpvattning till knådning på rullar och nåltovning dvs. själva dekorationen. Deltagarna upptäckte att olika typer och färger av ull har lite olika egenskaper vilket gör att den kan vara lättare eller svårare att tova ihop. Resultaten blev bl.a sittdynor, dekorationer, tvålar och grytunderlägg. Fikat stod såklart framdukat mest hela tiden och vid lunchtid tändes grillen för lite korvgrillning. Det kändes som om det var ett gott gäng amatörer som startade kursen men de åkte hem som tovningsproffs!

Mer aktiviteter är på gång så håll utkik på facebook och hemsidan!

Uppföljning av SM

funktionärsdagen på kolboryd

Återträff för funktionärerna från Vallhundsringen, Sjuhäradsvallarna och Bohusläns Dals VK. Det blev en solig dag med rolig träning, god mat och ett glatt återseende av många som slitit hårt för att få till årets SM som nog måste beskrivas som en succé under rådande omständigheter. Vi lyckades få till ett fantastiskt evenemang trots att pandemin gjorde att all planering sattes på paus för att sen dras igång igen med stor ovisshet om hur det slutliga eventet skulle se ut. Vi hoppas kunna vidarebefordra våra erfarenheter och lärdomar till värdklubbarna för nästkommande SM och även använda dem för kommande större tävlingar. Vi ser även framemot ett fortsatt utökat samarbete klubbarna emellan!
Vallhunds SM-får avgjort!

Vallhunds SM får

Hoppas att ni har hängt med både på Facebooksidan och den eminenta livestreamingen som följt detta 2021 års fårvallnings-SM ! Vi i Vallhundsringen är så stolta över alla er som varit med och gjort detta möjligt att genomföra trots regn och rusk! Inte minst är vi stolta över vår Ann Blomkvist som välförtjänt kammade hem silvermedaljen! Stort grattis Ann och stort grattis till alla tre klubbarna som varit arrangörer i år! Vallhundsringen, Bohusläns Dals VK och Sjuhäradsvallarna! Ett enormt tack!

Etta: Johanna Nilsson Johansson, Upplands VK med Ztill

Tvåa: Ann Blomkvist, Vallhundsringen med Pink

Trea: Karin Södergren, Smålands VK med Tyne

se vallhunds-SM får 2021 i efterhand här: YouTubelänk

Vallhunds-SM får 2021

Möt medaljörerna

Här kan du lära känna finalisterna som hamnade på pallplats, ettan, tvån och trean!

Johanna Nilsson Johansson, Uppsala,
Upplands VK
med Ever on Ztill, född 2013, e. Llangadog Gary u. Zara

Smeknamn på hunden: Zill eller Zuper Ztill
Tidigare meriter med SM-hunden: Svensk Mästare 2018 Svensk Ungdomsmästare 2017 2016 & 2015 4:a Unghunds SM 2015 Deltagit VM 2017 Kvalad till EM och NM 2021.
Hur länge har du hållit på med vallning? Började 2012 med min första border collie, Ztill är min andra bordercollie, född 2013.
Vallar ni även på nöt? Ztill jobbar för närvarande på bara får, matte är rädd för kor.
Håller du på med andra hundsporter? Tävlade förut mycket agility med tidigare hundar, Ztill tävlar bara fårvallning.
Vad är dina starkaste sidor som förare och vilka är hundens? Ztills starkaste sida är hans intelligens. Han är smart och löser många utmaningar självständigt. Jag litar på min Ztill till 100%, vi känner varandra utan och innan.
Använder du hunden i jobbet dagligen? Jag studerar till veterinär och har för tillfället ingen egen gård. Men innan utbildningen började och nu under varje sommarlov åker jag och mina hundar till Storbritannien och Norge. Där får hundarna värdefull erfarenhet i arbete både hemma på gårdsplanerna men också uppe i bergen. En plats vi älskar! Ztill är en fantastisk arbetshund som får alla jobb gjorda, en hund jag alltid vill ha vid min sida.
Vad tycker du är tjusningen med att vara med på SM? Att få vara med på SM är årets höjdpunkt! Att få vara på plats när några av Sveriges bästa ekipage ska göra upp om vem som får förevigas med sina namn på SM-skölden är någonting jag inte vill missa!

Foto: Malou Ovsiannikow



Ann Blomkvist, Skepplanda, Vallhundsringen

med Lantställets Pink, Född 2013, e. Round Robin IJack u. Strandängens Tai

Smeknamn på hunden? Heter man Pink behövs det inget smeknamn möjligen Pinki Pinki när matte är nöjd med henne. Tidigare meriter med SM hunden? Pink har varit i flera finaler under åren, bästa resultat innan på SM var att vi var tvåa efter vår klubbkamrat 2019. Senast i final på Aspestrand Open där vi blev fyra. Var uttagna till WT som inte blev av. Vi kom även trea på Swiss open 2019 så det var ett bra år! Tidigare meriter (med alla hundar): Semifinal på VM i Skottland, EM fyra i Tyskland och flera gånger topp tio på SM. Har varit uttagen till landslaget under många år. Hur länge har du hållit på med vallning? Började tidigt med hundar då jag född och uppvuxen på ett lantbruk med mjölkproduktion och insåg tidigt vilket oändligt bra jobb hundarna utför. I början på 2000 talet bestämde jag mig för att bli bra på det här och den vägen är det. Vallar ni även nöt? Har vallat mycket nöt genom åren men inte så mycket på tävlingsnivå. Har dock deltagit på nöt-SM.

Håller du på med några andra hundsporter? Inga andra hundsporter, räcker med vallningen. Vad är dina starkaste sidor som förare och vilka är hundens? Mina starka sidor är väl att jag är ganska lugn tycker om när det finns svårigheter och är tvungen att tänka till lite. Pinks starka sida är att hon vill jobba. Hon är med på allt som jag sätter framför näsan på henne. Hon är en naturbegåvning när det gäller arbete och hennes framförallt starkaste sida är att hon är min bästa jobbarkompis och alltid finns där för mig. Pink används i allt jobb på gården plus lite till. Vad är tjusningen med SM? SM är årets vallnings höjdpunkt det är det vi strävat efter hela året för att kvala till. Ser fram mot att träffa alla likasinnade känna puplikpulsen Nerven som blir för att man vill lyckas och göra bra prestation. Vad gör ett bra SM? Glädje, samhörighet, bra arrangemang, puplik, stort engagemang från både tävlande och funktionärer gör ett bra SM. Fint väder är uppskattat.

Karin Söderberg, Huskvarna, Smålands VK
och Midderry Tyne, född 2017, e. Sprout u. Sally

Tidigare meriter med SM-hundarna: Tyne har inga meriter än.
Hur länge har du hållit på med vallning? Köpte min första border collie 1993 och hon kvalade till SM 1998 och jag har startat SM varje år sen dess.
Vallar ni även nöt? Vallar inte nöt, men gjorde när jag började tävla.
Håller du på med några andra hundsporter? Inga andra hundsporter, men gjorde innan jag skaffade fåren och bordercollie.
Använder du hundarna i jobbet dagligen? Jag har 50 tackor där jag använder hundarna men jobbar även åt Ingrid och Nisse Drakenberg på Kungens får.
Vad är tjusningen med SM? För mig är SM en höjdpunkt.

Visselkursen är igång

Vallhundsringen har nu sjösatt det vi kallar för Akademin. Den står för utbildning och utveckling av hundar och förare och arrangerande av olika kurser och som även inkluderar mer kunskap om de djurslag som vi vallar på.
Den första aktiviteten som var önskad av medlemmarna var en visselkurs och den 2:e augusti hölls den på Kolboryds gård i Lerum.
Där visade och berättade Ann Blomkvist om olika pipors egenskaper och vad man bör tänka på när man väljer sina signaler i arbetet med hunden.
Några olika videos visades för att ge praktiska exempel på tillämpning av signaler.
I halvtid tränades det för fullt på att blåsa i piporna och så fikade vi förstås.
Extra trevligt var att medlemmar från andra klubbar, både nära och långväga, deltog och gjorde kvällen extra gemytlig.
Fler aktiviteter i Akademin kommer så småningom så håll utkik på FB-sidan och hemsidan och kom gärna med förslag.

Hälsningar Christina Nielsen, ordföranden Vallhundsringen

Härlig tävlingshelg på Väröbacka!

Vi vill tacka alla tävlande, volontärer, domare Sissel Modin samt Maria Winberg för en fantastiskt rolig IK2helg i sol och sommar!

Många duktiga ekipage från hela landet kom för att tävla och umgås vilket vi uppskattade enormt. Maria erbjöd pigga fina får och en bra bana som hade en del överraskande svårigheter. För de som övernattade på plats erbjöd den svala kvällen muntert umgänge med god grillning och så småningom välbehövlig vila för en tidig start på söndagsmorgonen.

Stort grattis till de som placerade sig på pallplats

Lördag 3/7

  1. Maria Winberg med Rob

  2. Pamilla Sunesson med Ester

  3. Josefin Gunnarsson med Leo

Söndag 4/7

  1. Lina Nilsson med Dart 46/91p

  2. Patrik Hagelbrink med Delyn 47/86p

  3. Alex Fyhr med Du 41/86p

Klubbdagar på Klämmestorp

Återigen har några av Vallhundsringens medlemmar haft två härliga träningsdagar på Klämmestorp. För några av oss var detta första gången, för vissa andra har nog räkningen tappats sedan länge gällande hur många ggr de varit där. Oavsett tror och hoppas jag att alla har varit nöjda med dessa vistelser och är sugna på att komma tillbaka!

Vi har som alltid fått fantastisk träningshjälp av Ann Blomkvist. Förutom att hon är grymt duktig med sina egna hundar är hon även en fena på att coacha oss andra, både oss mer gröna vallhundsentusiaster och de som kommit längre i sin träning men ändå behöver lite tips och råd och kanske hjälp med problemlösning. Så roligt och givande att få se hundar på olika nivåer och med lite olika arbetssätt arbeta i fårhagen. Vi har även hunnit med att träna utan Anns vakande öga och vilka fina träningsmöjligheter Klämmestorp erbjuder! Utrustade med radioapparater har vi tränat hämt. Längd och svårighet givetvis anpassat efter hur långt hunden kommit i sin träning. I den mindre träningshagen har vi kunnat ställa upp grindar och tränat på bl.a raka linjer (nåja...) och anpassat tempo, suveränt att pilla med innan det är dags att gå ut på de stora markerna. Förutom att träna har vi ätit massor av god mat, vilken vi hjälps åt med att införskaffa och laga till. Maten har avnjutits med ett glas vin eller två och givetvis har det även blivit summering av dagens träning och mysigt vallhundssnack framför brasan. För oss nya medlemmar som även är nya i vallhundssammanhang har det även varit en bonus att få chans att lära känna några av våra "nya" klubbkompisar. Vi ser redan fram emot att komma tillbaka igen och hoppas då att få träffa ännu fler "Vallhundsringare"! Vi ses på Klämmestorp!

Anna Forsén & Gizmo (Bilderna är från både 18-19 mars och från 2-3 april)