vallhundsringen.se

aktuellt

Uppföljning av SM

funktionärsdagen på kolboryd

Återträff för funktionärerna från Vallhundsringen, Sjuhäradsvallarna och Bohusläns Dals VK. Det blev en solig dag med rolig träning, god mat och ett glatt återseende av många som slitit hårt för att få till årets SM som nog måste beskrivas som en succé under rådande omständigheter. Vi lyckades få till ett fantastiskt evenemang trots att pandemin gjorde att all planering sattes på paus för att sen dras igång igen med stor ovisshet om hur det slutliga eventet skulle se ut. Vi hoppas kunna vidarebefordra våra erfarenheter och lärdomar till värdklubbarna för nästkommande SM och även använda dem för kommande större tävlingar. Vi ser även framemot ett fortsatt utökat samarbete klubbarna emellan!
Vallhunds SM-får avgjort!

Vallhunds SM får

Hoppas att ni har hängt med både på Facebooksidan och den eminenta livestreamingen som följt detta 2021 års fårvallnings-SM ! Vi i Vallhundsringen är så stolta över alla er som varit med och gjort detta möjligt att genomföra trots regn och rusk! Inte minst är vi stolta över vår Ann Blomkvist som välförtjänt kammade hem silvermedaljen! Stort grattis Ann och stort grattis till alla tre klubbarna som varit arrangörer i år! Vallhundsringen, Bohusläns Dals VK och Sjuhäradsvallarna! Ett enormt tack!

Etta:  Johanna Nilsson Johansson, Upplands VK med Ztill

Tvåa: Ann Blomkvist, Vallhundsringen med Pink

Trea: Karin Södergren, Smålands VK  med Tyne

se vallhunds-SM får 2021 i efterhand här: YouTubelänk

Vallhunds-SM får 2021

Möt medaljörerna

Här kan du lära känna finalisterna som hamnade på pallplats, ettan, tvån och trean!

Johanna Nilsson Johansson, Uppsala,
Upplands VK
med Ever on Ztill, född 2013, e. Llangadog Gary u. Zara

Smeknamn på hunden: Zill eller Zuper Ztill
Tidigare meriter med SM-hunden: Svensk Mästare 2018 Svensk Ungdomsmästare 2017 2016 & 2015 4:a Unghunds SM 2015 Deltagit VM 2017 Kvalad till EM och NM 2021.
Hur länge har du hållit på med vallning? Började 2012 med min första border collie, Ztill är min andra bordercollie, född 2013.
Vallar ni även på nöt? Ztill jobbar för närvarande på bara får, matte är rädd för kor.
Håller du på med andra hundsporter? Tävlade förut mycket agility med tidigare hundar, Ztill tävlar bara fårvallning.
Vad är dina starkaste sidor som förare och vilka är hundens? Ztills starkaste sida är hans intelligens. Han är smart och löser många utmaningar självständigt. Jag litar på min Ztill till 100%, vi känner varandra utan och innan.
Använder du hunden i jobbet dagligen? Jag studerar till veterinär och har för tillfället ingen egen gård. Men innan utbildningen började och nu under varje sommarlov åker jag och mina hundar till Storbritannien och Norge. Där får hundarna värdefull erfarenhet i arbete både hemma på gårdsplanerna men också uppe i bergen. En plats vi älskar! Ztill är en fantastisk arbetshund som får alla jobb gjorda, en hund jag alltid vill ha vid min sida.
Vad tycker du är tjusningen med att vara med på SM? Att få vara med på SM är årets höjdpunkt! Att få vara på plats när några av Sveriges bästa ekipage ska göra upp om vem som får förevigas med sina namn på SM-skölden är någonting jag inte vill missa!

Foto: Malou OvsiannikowAnn Blomkvist, Skepplanda, Vallhundsringen

med Lantställets Pink, Född 2013, e. Round Robin IJack u. Strandängens Tai

Smeknamn på hunden? Heter man Pink behövs det inget smeknamn möjligen Pinki Pinki när matte är nöjd med henne.                                             Tidigare meriter med SM hunden? Pink har varit i flera finaler under åren, bästa resultat innan på SM var att vi var tvåa efter vår klubbkamrat 2019. Senast i final på Aspestrand Open där vi blev fyra. Var uttagna till WT som inte blev av. Vi kom även trea på Swiss open 2019 så det var ett bra år! Tidigare meriter (med alla hundar): Semifinal på VM i Skottland, EM fyra i Tyskland och flera gånger topp tio på SM. Har varit uttagen till landslaget under många år.                                                           Hur länge har du hållit på med vallning? Började tidigt med hundar då jag född och uppvuxen på ett lantbruk med mjölkproduktion och insåg tidigt vilket oändligt bra jobb hundarna utför. I början på 2000 talet bestämde jag mig för att bli bra på det här och den vägen är det.                                      Vallar ni även nöt? Har vallat mycket nöt genom åren men inte så mycket på tävlingsnivå. Har dock deltagit på nöt-SM.

Håller du på med några andra hundsporter? Inga andra hundsporter, räcker med vallningen. Vad är dina starkaste sidor som förare och vilka är hundens? Mina starka sidor är väl att jag är ganska lugn tycker om när det finns svårigheter och är tvungen att tänka till lite. Pinks starka sida är att hon vill jobba. Hon är med på allt som jag sätter framför näsan på henne. Hon är en naturbegåvning när det gäller arbete och hennes framförallt starkaste sida är att hon är min bästa jobbarkompis och alltid finns där för mig. Pink används i allt jobb på gården plus lite till.                                               Vad är tjusningen med SM? SM är årets vallnings höjdpunkt det är det vi strävat efter hela året för att kvala till. Ser fram mot att träffa alla likasinnade känna puplikpulsen Nerven som blir för att man vill lyckas och göra bra prestation.                                 Vad gör ett bra SM? Glädje, samhörighet, bra arrangemang, puplik, stort engagemang från både tävlande och funktionärer gör ett bra SM. Fint väder är uppskattat.

Karin Söderberg, Huskvarna,    Smålands VK
och Midderry Tyne, född 2017, e. Sprout u. Sally

Tidigare meriter med SM-hundarna:  Tyne har inga meriter än.
Hur länge har du hållit på med vallning?  Köpte min första border collie 1993 och hon kvalade till SM 1998 och jag har startat SM varje år sen dess.
Vallar ni även nöt? Vallar inte nöt, men gjorde när jag började tävla.
Håller du på med några andra hundsporter? Inga andra hundsporter, men gjorde innan jag skaffade fåren och bordercollie.
Använder du hundarna i jobbet dagligen? Jag har 50 tackor där jag använder hundarna men jobbar även åt Ingrid och Nisse Drakenberg på Kungens får.
Vad är tjusningen med SM? För mig är SM en höjdpunkt.

Visselkursen är igång

Vallhundsringen har nu sjösatt det vi kallar för Akademin. Den står för utbildning och utveckling av hundar och förare och arrangerande av olika kurser och som även inkluderar mer kunskap om de djurslag som vi vallar på.
Den första aktiviteten som var önskad av medlemmarna var en visselkurs och den 2:e augusti hölls den på Kolboryds gård i Lerum.
Där visade och berättade Ann Blomkvist om olika pipors egenskaper och vad man bör tänka på när man väljer sina signaler i arbetet med hunden.
Några olika videos visades för att ge praktiska exempel på tillämpning av signaler.
I halvtid tränades det för fullt på att blåsa i piporna och så fikade vi förstås.
Extra trevligt var att medlemmar från andra klubbar, både nära och långväga, deltog och gjorde kvällen extra gemytlig.
Fler aktiviteter i Akademin kommer så småningom så håll utkik på FB-sidan och hemsidan och kom gärna med förslag.

Hälsningar Christina Nielsen, ordföranden Vallhundsringen

Härlig tävlingshelg på Väröbacka!

Vi vill tacka alla tävlande, volontärer, domare Sissel Modin samt Maria Winberg för en fantastiskt rolig IK2helg i sol och sommar!

Många duktiga ekipage från hela landet kom för att tävla och umgås vilket vi uppskattade enormt. Maria erbjöd pigga fina får och en bra bana som hade en del överraskande svårigheter. För de som övernattade på plats erbjöd den svala kvällen muntert umgänge med god grillning och så småningom välbehövlig vila för en tidig start på söndagsmorgonen.

Stort grattis till de som placerade sig på pallplats

Lördag 3/7

  1. Maria Winberg med Rob

  2. Pamilla Sunesson med Ester

  3. Josefin Gunnarsson med Leo

Söndag 4/7

  1. Lina Nilsson med Dart 46/91p

  2. Patrik Hagelbrink med Delyn 47/86p

  3. Alex Fyhr med Du 41/86p

Klubbdagar på Klämmestorp

Återigen har några av Vallhundsringens medlemmar haft två härliga träningsdagar på Klämmestorp. För några av oss var detta första gången, för vissa andra har nog räkningen tappats sedan länge gällande hur många ggr de varit där. Oavsett tror och hoppas jag att alla har varit nöjda med dessa vistelser och är sugna på att komma tillbaka!

Vi har som alltid fått fantastisk träningshjälp av Ann Blomkvist. Förutom att hon är grymt duktig med sina egna hundar är hon även en fena på att coacha oss andra, både oss mer gröna vallhundsentusiaster och de som kommit längre i sin träning men ändå behöver lite tips och råd och kanske hjälp med problemlösning. Så roligt och givande att få se hundar på olika nivåer och med lite olika arbetssätt arbeta i fårhagen. Vi har även hunnit med att träna utan Anns vakande öga och vilka fina träningsmöjligheter Klämmestorp erbjuder! Utrustade med radioapparater har vi tränat hämt. Längd och svårighet givetvis anpassat efter hur långt hunden kommit i sin träning. I den mindre träningshagen har vi kunnat ställa upp grindar och tränat på bl.a raka linjer (nåja...) och anpassat tempo, suveränt att pilla med innan det är dags att gå ut på de stora markerna. Förutom att träna har vi ätit massor av god mat, vilken vi hjälps åt med att införskaffa och laga till. Maten har avnjutits med ett glas vin eller två och givetvis har det även blivit summering av dagens träning och mysigt vallhundssnack framför brasan. För oss nya medlemmar som även är nya i vallhundssammanhang har det även varit en bonus att få chans att lära känna några av våra "nya" klubbkompisar. Vi ser redan fram emot att komma tillbaka igen och hoppas då att få träffa ännu fler "Vallhundsringare"! Vi ses på Klämmestorp!

Anna Forsén & Gizmo (Bilderna är från både 18-19 mars och från 2-3 april)